צניעות של הכלב לרוב לא מטרידה את הבעלים, להפך הבעלים נוהגים לומר בגאוה שהכלב שלהם צנוע, ג'נטלמן, והכוונה היא שהכלב נוח בבית, לא משתולל ולא עושה שטויות ולעתים אפילו לא משחק. הכלב שוכב או יושב רוב הזמן בחוסר מעש לא מציק ולא מהווה מטרד. די נדיר שמזמינים אותי לכלבים ״צנועים״ בשל צניעותם, בדרך כלל אני מוזמנת עקב ביות אחרות. אך כאשר בשיחה עם הבעלים אני שומעת ״הכלב שלי מאוד צנוע ואפילו אצילי״ נדלקת אצלי נורה אדומה.
כלב יכול להתנהג טוב ולהיות כלב מחונך כי הוא עבר תהליך חינוך ולמידה תקין. אז התנהגותו הטובה של הכלב תהיה פרי בחירתו החופשית של הכלב ולא בחירה מאולצת.
ה״צניעות״ לכאורה של הכלב בדרך כלל מתפתחת כתוצאה מרגישות, פחדנות, הערכה וביטחון עצמי ירודים ובמקרים קיצוניים של חוסר אונים נרכש. הצניעות לכארה חייבת להיות מטופלת, כדי שרמת הרגישות תרד, פחדים יסוגו, ביטחון והערכה עצמית יעלו. וכל זה כדי להחזיר לכלב את שמחת חייו, כדי שהכלב ייפתח, יתחיל להציע התנהגויות ולגלות יוזמה.
כאשר הכלב יוצא מהקונכיה שלו, כאשר האישיות שלו משתחררת אני פותחת לכלב דף חדש, מחנכת את הכלב מחדש, מעצבת את התנהגותו ומלמדת אותו להיות כלב טוב מבחירתו החופשית. אני הופכת תהליך למידה חינוך ואילוף למשחק מעניין ומהנה עבור הכלב, הכלב זוכה להמון חיזוקים עידוד והתלהבות מצידי ומצד הבעלים, מה שעוד יותר מעלה לכלב את ההערכה העצמית שלו ומגביר את רצונו להמשיך ללמוד ולהצליח.
עד כאן הכל היה טוב ויפה. אבל יש שלב ביניים אחד די בעיית. ברגע מסוים כלב מגיע לנקודה שהוא כבר לא מפחד, מספיק בטוח בעצמו אך עדיין לא למד מה זה להיות כלב טוב ומחונך. ואנחנו זוכרים שהכלב שלנו היה ״נוח״ כי היה כבול בכבלי פחדים וחוסר ביטחון. כעת כאשר הוא משתחרר מהכבלים מתגלה האישיות הכלבית האמיתית שלו. כלב נזכר שהוא כלב ועושה מה שכלבים לא מחונכים אוהבים לעשות – הוא עלול להתחיל לנבוח, לרוץ, לרדוף אחרי חתולים, לקפוץ על הספות, לגנוב אוכל מהשולחן – כל מה שהוא מנע מעצמו לרצות בעבר כי היה מפוחד מידי. השלב הזה הוא מאוד חשוב כי הקליפה הישנה ירדה מהכלב והכלב הפסיק להיות כלב ״צנוע״ ו״נוח״ ואם הבעלים יכעס על הכלב, יעניש אותו וילחיץ אותו בשלב הזה הכלב עלול שוב להיכנס לקונכיה המוכרת שלו.
אנחנו צריכים להבין טוב מאוד מה התהליך שהכלב עובר, לכוון לחנך וללמד את הכלב בזמן הנכון ובעוצמה הנכונה כדי לשמור על האיזון, לא לאפשר לכלב להתפרע ולהשתולל מצד אחד ומצד שני לא לגרום לנסיגה לקונכיה. עלינו לבנות גבולות חדשים בשיטות חיוביות במקום כבלי הפחד הקודמים. ועלינו לעשות זאת בכל התנהגות שהכלב המתחדש מגלה לנו.
כאשר אני פוגשת בעלים של כלב ״צנוע״ כביכול אני שואלת: ״מה אתה מעדיף? כלב נוח או כלב מאושר?״ אני מסבירה לבעלים סיבות של ה״צניעות״, השלכות של סטרס מתמיד על בריאות הכלב, מסבירה על תהליך השיקום והחינוך מחדש ומשאירה את הבחירה בידי הבעלים. אני לא שופטת את מי שבחר שהכלב שלו ישאר ״נוח״ אבל אני מאוד, מאוד שמחה כאשר הבעלים מבין שהוא יכול להעניק לכלב חיים טובים הרבה יותר ועונה : ״אני רוצה לראות את הכלב שלי שמח ומאושר״. ואז אנחנו מלמדים את הכלב להיות חופשי, מאושר ומחונך. ותאמינו לי, עיניו של הבעלים בוהקים לא פחות מעיניו של כלבו המאושר.
מאת: מאשה קוטליק, זואופסיכולוגית ומאלפת כלבים
אתם מוזמנים לפנות אלי לקבלת ייעוץ התנהגותי, אילוף וחינוך לכלב שלכם
– בטל’ 054-7772392
– בעמוד הפייסבוק שלי כלב מחייך מאשה קוטליק כלב מחייך
– בהודעה אישית Masha Kotlik
*בתמונה, ריי והוא מחפש בית