לזכות באהבה אמון ואושר:
6 צעדים כדי להפוך את הכלב לחברך הטוב ביותר
שישה הצעדים המתוארים מטה יעזרו לכם להגיע להבנה הדדית עם כל כלב וכלב. הבנה הדדית היינה תנאי אולטימטיבי לתקשורת בריאה. ללא הבנה הדדית אין מנוס מקונפליקטים ומאבקי כוח, וכידוע בקונפליקט נפגעים שני הצדדים. כאשר בין בעלים וכלב שוררת הבנה הדדית תהליך חינוך ולמידה הופך ממאבק מתמיד על שליטה למשחק מהנה לשמחת כל המעורבים בו. לכלב אשר משתף פעולה עם בעליו מרצון יותר קל להתגמש, לוותר ולקבל על עצמו כללי התנהגות של העולם האנושי. רק כאשר מערכת היחסים בין בן אדם וכלב מושתתת על הדדיות הכלב הופך לחבר הטוב והנאמן ביותר, מקור לגאווה, בן משפחה אמיתי. והאם זה לא החלום של כל בעלי כלבים?
1. צעד מס' 1 – חמש החירויות
הצעד הראשון והחשוב ביותר מבוסס על עקרון מקראי ״ואהבת לרעך כמוך״, ומשמעו שלפני שבאים לכלב בדרישות חייבים בראש ובראשונה לספק את צרכיו הבסיסיים. הרי אף אחד מאיתנו לא ירצה לכבד ולאהוב מישהו שלא סופר אותו, מזלזל בצרכים שלו, בבריאותו, מכה, מרעיב, כולא אותו, משפיל ולועג לו. חמש החירויות הן הן הצרכים הבסיסיים של כל בעל חיים שלקחנו על עצמנו אחראיות לגדל. נכון להיום חמש החירויות הפכו למדד בינלאומיים לאיכות חיים של חיות מחמד. אין לי ספק שתסכימו עם כל אחת ואחת מחמש החירויות:
1) חירות מרעב וצמא
הבעלים חייב לספק לכלב מזון איכותי בכמות הנדרשת לפי גילו, משקלו ורמת פעילותו הפיזית של הכלב. כמו כן חובה לספק לכלב גישה ללא הגבלה למים טריים ונקיים 24 שעות ביממה. חשוב לזכור כי באקלים הישראלי החם בזמן טיול כלב ירגיש צמא ועל הבעלים לדאוג לקחת לטיול מים וכלי שתייה לכלב.
לא רק תזונה לקויה אלא גם השמנת יתר מסכנת את בריאות הכלב. בחישוב המנה היומית של הכלב יש לכלול גם אוכל שאתם שמים לו בצלחת וגם חטיפים וצ'ופרים שניתנים לו במהלך היום. אם הכלב נמצא בתהליך אילוף ולמידה אינטנסיבי וצורך במהלכו כמות גדולה של חטיפים חייבים להתחשב בערך האנרגטי של החטיפים ולצמצם את מהמנה היומית הרגילה של הכל בהתאם.
2) חירות ממחלות
הבעלים חייב לספק לכלב טיפול וטרינרי מקצועי. חובה לבצע לכלב בדיקת בריאות מקיפה פעם בשנה ולכלב מבוגר פעמיים בשנה. חובה לעשות חיסונים, תילוע, והדברת פרעושים וקרציות בזמן. אם כלב לא מרגיש טוב ומגלה סימפטומים כגון קשיי נשימה, שלשול והקאות, צליעה, הפרשות מעניינם, אוזניים, איברי מין או פי הטבעת, אם מופיעים אצל כלב גירויים ופצעים בעור, אם כלב סובל מחוסר תאבון או צמא מוגברת, בריחת שתן, דם בשתן או צואה, במקרה של חבלה כלשהי, גידולים, בצקות, נשירת שיער – יש לפנות בהקדם לקבלת ייעוץ ועזרה ווטרינרית. הבעלים חייב לספק לכלב טיפול מתאים והולם עד לרפואה שלמה ובמצבים כרוניים לייצב את מצבו הבריאותי של הכלב.
3) חירות מאי נוחות
הבעלים חייב לספק לכלב תנאי מחייה ראויים, כולל מחסה מגשם/רוח/שמש/חום/קור, ומקום נוח ובטוח למנוחה ושינה (מיטה, מזרן). מיטה/מזרן של הכלב חייבים להיות מרוחקים ממעברים, מוגנים מרוחות פרצים ולאפשר לכלב תצפית על כניסה לחדר ועל חלונות. אסור להפריע לכלב בשעות מנוחתו/שינתו במקום שלו. מיטתו/מזרנו של הכלב הם בגדר מבצרו של הכלב בתוך ביתכם, זהו השטח שלו בו הכלב צריך להרגיש בטוח ומוגן.
אני רוצה לשים דגש מיוחד בסעיף זה על ציוד של הכלב ואמצעי שליטה שאתם משתמשים בהם. קולר או רתמה לא נוחים ניתן להשוות ובגדים ונעליים לוחצים. ציוד לא נוח וגורם כאב עלול להגביר התנהגות תוקפנית. אמצעי שליטה כגון קולר חנק, קולר דוקרנים וקולר חשמלי גורמים לכלב סבל פיזי ונפשי, הם נקראים אמצעים אברסיביים והשימוש בהם אסור בהחלט. הקינולוגיה המודרנית פיתחה אמצעים ושיטות הומניים לפתרון כל סוגי בעיות התנהגות. היום ניתן לרכוש ציוד הומני כמעט בכל חנות לחיות מחמד ולהבטיח שליטה מלאה בכלב בלי לגרום לו סבל פיזי ו/או נפשי.
4) חירות להתנהגות טבעית
לכל מין בעלי חיים אופיינית התנהגות טבעית ייחודית לו, לכן כאשר אתם מחליטים לאמץ כלב אתם חייבים להיות מודעים שכלב הוא לא חתול, לא אוגר, לא דג ולא ציפור, הוא יגלה התנהגות טבעית שאופיינית למין שלו, כלומר הוא תמיד יישאר כלב. אסור למנוע מכלב להיות כלב: אסור לכלוא אותו בחצר ללא טיולים בחוץ, אסור להחזיק אותו בכלוב, אסור להשאיר אותו לבדו לתקופה ממושכת או למנוע ממנו תקשורת עם בני מינו.
כל כלב, אפילו מגזע גמדי, זקוק לטיולים מגוונים ואקטיביים לפחות שעתיים ביום ולפעילות פיזית ומנטלית המתאימה לגילו ולמצבו הבריאותי. כלב ישתעמם לטייל יום אחרי יום באותו פרק או באותו מסלול בעיר או לתפוס אותו כדור יום אחרי יום או לשחק עם אותו צעצוע במשך כל ימי חייו. חובתו של הבעלים לספק לכלבו חוויות, פעילויות ותרגילים מעניינים ומגוונים.* תקשורת עם בני מינם חיונית לכלבים, משום שכלבים הם חיות חברתיות. לכן אם כלבכם תוקפני לכל הכלבים ללא יוצא מן הכלל מדובר בהפרעת התנהגות אשר גורמת לו סבל וחייבת להיות מטופלת. מצד שני תחרות על משאבים בין בעלי חיים היא תופעה טבעית ואסור לנו לכפות כל הכלב לאהוב את כולם ולהתחלק עם כלבים אחרים בצעצועים ובחטיפים שלו. כמו בני אדם, כלבים שונים באופיים זה מזה והצורך בתקשורת עם בני מינם משתנה מכלב לכלב בהתאם לגילו ואופיו של הכלב. אל תכפו על כלבכם חברות עם כלבים שהוא לא סובל, אפשרו לו לבחור חברים באופן עצמאי לפי שיקולו.
לחפור, לכרסם, לפצח, לנבוח, לסמן, לצוד – כל אלה הן התנהגויות טבעיות של כלבים. הבעלים צריך לתכנן טיולים ופעילויות שלו עם הכלב בצורה שתאפשר לכלב להתנהג באופן טבעי במקום המתאים בזמן המתאים. על הבעלים לספק לכלבו צעצועים שמותר ובטיחותי לקרוע לגזרים, משחקים שמדמים צייד, משחקי חשיבה והתפתחות, טיולים חופשיים כדי לאפשר לכלב לרוץ לרווחה, לסמן, לנבוח, ולחקור. נביחות הן חלק חשוב ובלתי נפרד מתקשורת כלבים. לנביחות יש מספר תפקידים, ביניהם להזהיר את הלהקה מפני פלישת זר לטריטוריה שלה, להפחיד ולגרש את הזר, לקרוא לחברי הלהקה, להזמין למשחק ולפעמים כלבים סתם נובחים ביחד כי בא להם לדבר. אסור לדרוש מהכלב לשתוק לנצח אך בהחלט ניתן ללמוד אותו להימנע מנביחות במצבים מסוימים או להפסיק נביחות לפי פקודה. לצערי ישנן הפרעות התנהגות והפרעות נפשיות שגורמות לכלב לנבוח וליילל ללא הרף, במצב כזה לא רק הבעלים והשכנים סובלים, הכלב בעצמו סובל וחשוב לפנות לזואופסיכולוג על מנת לעזור לו בפתרון הבעיה.
*כנסו לקבוצת Canine Enrichment בפייסבוק ותקבלו ים של רעיונות להעשרת סביבתו של הכלב. אפילו אם אינכם מבינים אנגלית, צפו בסרטונים, קבלו השראה והגשימו את הרעיונות עם הכלבים שלכם לשמחת כולם.
5) חירות מצער וסבל
אסור לגרום לכלב כאב פיזי בכוונה. הענשה פיזית וציוד אברסיבי (ראה סעיף 3) אסורים בהחלט. אך לחירות מצער וסבל יש משמעות רחבה הרבה יותר והיא מתפשטת גם על תחום הנפש. כלב שסובל מחרדות, פוביות, נוירוזות, שעמום כרוני או עומס יתר, דיסטרס (מצבי סטרס ממושכים) או דיכאון אינו כלב מאושר בעליל. כלב לא יכול לבטא את סבלו במילים, הוא מבטא אותו בהתנהגותו, לכן לעתים קרובות התנהגות בעייתית של הכלב איננה אלא סימן (ואפילו זעקה) לסבלו הנפשי של בעל החיים. בעיות התנהגות שלעתים קרובות מצביעות על סבלו הנפשי של כלב הן: נביחות ויללות ממושכות ובלתי פוסקות, הרס הבית (דלתות, רהיטים, בגדים), עשיית צרכים בבית, תוקפנות או להפך אפתיה, פציעה עצמית. סבלו הנפשי של כלב עלול להתבטא גם בסימפטומים פיזיולוגיים כגון חוסר תאבון, ירידה במשקל, מחלות עור, דלקות במערכת עיקול, דלקות במערכת השתן, הפרשת רוק מוגברת. לכן עם ארבע החירויות הראשונות מסופקות ולמרות זאת כלב מגלה התנהגות בעייתית אל תמהרו לתייג אותו ככלב רע, בעייתי, סתום ופגום, ככל הנראה הכלב נמצא בדיסטרס. אם נצליח להבין מה מטריד את הכלב, לנטרל את הגורם המטריד או ללמד את הכלב להגיב עליו בצורה בריאה יתגלה לעיניכם הכלב שלכם כפי שהוא באמת – אוהב שמח ונאמן. תפנו לזואופסיכולוג כדי לאבחן את הבעיה ולהתאים טיפול יעיל. זכרו כי חוץ מבעיות התנהגות דיסטרס גורם להחלשות הגוף, פגיעה למערכת חיסון, למחלות ומוות בטרם עת ואתם אלה שיכולים וחייבים למנוע אסון.
אי סיפוק של חמש החירויות ברוב המקרים יגרום להיווצרות בעיות התנהגות. לפעמים מספיק להקפיד לספק את חמש החירויות כדי שהתנהגות הכלב תשתפר במידה ניכרת. לכן התנהגות בעייתית של הכלב צריכה להדליק אצל בעלים אחראיים מנורה אדומה ולגרום להם לבחון מחדש האם כל חמש החירויות של כלבם מסופקות. לפני שמתחילים לשפוט את הכלב, לצעוק עליו ולהעניש אותו כדאי שנבחן את עצמנו – האם עשינו הכל כדי לספק לכלב את הצרכים הבסיסיים שלו.
2. צעד מס': הגדרת דרישות הגיוניות וברורות
לרובנו עוד לפני שאנחנו באים לבחור כלב בראשנו קיים רעיון של ״הכלב המושלם שלי״. ישנם אנשים שמחפשים שותף להליכות או טיולים, יש אלה שמחפשים כלב-בובה, אחרים מחפשים כוח עזר לשמירה או צייד, לפעמים אנשים מצפים שכלב יעסיק את הילדים וילמד אותם לגלות אחראיות, ישנם כאלה שחולמים לטייל עם כלבם בעולם, לפעמים אנשים מחפשים בכלב מנוס מתחושת בדידות ויש כאלה שחולמים על כלב אלוף תערוכות עטור פרסים. לפני שבוחרים כלב כדאי לעשות שיעורי בית ולהבין מהו ״הכלב המושלם שלכם״ והאם לכלב האמיתי שעומד לפניכם יש פוטנציאל להתאים לתפיסתכם של הכלב המושלם.
קיים מבחר עצום של כלבים: גדולים וקטנים, גורים ובוגרים, מעורבים וגזעיים, בריאים ובעלי צרכים מיוחדים, מגוון ענק של צורות וצבעים – הבחירה לא פשוטה. המלצתי – בחרו את הכלב שהכי מתאים לקצב וסגנון החיים שלכם: אל תאלצו תחש או פאג ללוות אתכם בטיולי אופניים, אל תצפו מהסקי או פוקס טרייר שיבלה שעה בשכיבה לידכם בזמן שאתם נחים על ספסל בפרק, השלימו עם העובדה שכלב כנעני לא מתאים לתפקיד דובי-חיבוקים.
זכרו שכל הגורים מאוד פעילים, הם עושים פיפי וקקי בבית, הורסים רהיטים שטיחים בגדים ונעלים, כלבים מתבגרים בדיוק כמו בני נוער מחפשים את מקומם בעולם ולעתים קרובות מורדים ובודקים גבולות, כלבים בוגרים כבר עברו שלב המרידה והאופי שלהם התייצב, אך הם עלולים לסבול מהפרעות התנהגות שנובעות מניסיון העבר השלילי שלהם, כלבים מבוגרים רגועים ושקולים יותר אך עלולים לסבול מבעיות בריאות אשר דורשות טיפולים מיוחדים ויקרים. בכל כלב, ללא הבדלי גיל (גם גורים, גם מתבגרים, גם בוגרים ומבוגרים) תצטרכו להשקיע השקעה רצינית של זמן, כוח וכסף כדי לטפל בו, לחנך אותו וללמד אותו בהתאם לדרישות ולציפיות שלכם. אל תאמצו כלב אם אינכם מוכנים להשקעה הזאת או אם אין ברשותכם המשאבים הנדרשים לספק לכלב טיפול וחינוך הולמים.
אם בחרתם לגדל כלב גזעי הקפידו לוודא שאתם קונים אותו ממגדל רציני ולא ממרבה כלבים בכלובים או חצר נטושה, אחרת הסיכוי שתקבלו כלב עם הפרעות התנהגות חמורות (ובמקרים רבים גנטיות ולכן לא ניתנות לתיקון) גבוה מאוד. אם אתם מאמצים גור כלבים מעורב התכוננו להפתעות, כי אינכם יודעים איזה תכונות יתגלו בקטנצ'יק שלכם, היות ודווקא תערובת ייחודית של גנים של גזעים שונים הופכת כלב מעורב ליחיד ומיוחד במינו.
כאשר אתם מחפשים לאמץ כלב בהחלט כדאי לשים לב לכלבים מעורבים בוגרים, הם כמו יהלומים לא מלוטשים מחכים שיגלו אותם. בעמותות או בתי מחסה טובים עובדי המקום, שמבלים זמן רב עם כלבים המועמדים לאימוץ, יספרו לכם על אופי של כל כלב וזה יקל עליכם משמעותית בתהליך הבחירה. חשוב שהבחירה תתבצע לא רק על פי הנתונים החיצוניים של הכלב. ככל שאופיו של הכלב והמזג שלו יתאימו יותר לקצב, צורת וסגנון החיים שלכם כך חייכם המשותפים עם הכלב יהיו קלים ומאושרים יותר. כמובן שלפעמים קוראת אהבה ממבט הראשון, אך גם היא לצערי לא מבטיחה לכם כלב ללא בעיות. דבר נוסף חשוב מאוד – כלב הוא בעל חיים ואין ביכולתו לפתור בעיות קיומיות של בעליו, לכן אם עתידכם לא ברור, אם אתם נמצאים בתקופת מעבר לא פשוטה – חכו, אל תאמצו כלב.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
לפני שאנחנו נמשיך בואו נסכם את מה שכבר למדנו:
- זכרו שכלב הוא כלב ויגלה התנהגות טבעית למין שלו. אל תצפו מכלב שיבלה כל ימי חייו על כרית משי בסלון, ישמור על שקט דממה, לא יהרוס דבר ואף פעם לא יקיא לא יעשה פיפי ולא ישלשל על השטיח.
- אל תדרשו מכלב את מה הוא לא מסוגל לתת לכם
- בחרו כלב שמתאים לקצב ולסגנון החיים שלכם
- קחו בחשבון שגידול וחינוך כלב דורש השקעה רצינית של זמן, כוח וכסף
- זכרו את חמש החירויות וכל הזמן בחנו את עצמכם – האם סיפקתם את כולן
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
והנה, הגיע הרגע הגדול, בחרתם כלב, הבאתם אותו הביתה, מקפידים על חמש החירויות והתחלתם לחנך וללמד אותו. בתהליך חינוך ולמידה מילות המפתח הן: מובנות, עקביות וודאות.
3. צעד מס' 3: מובנות – לומדים להבין את הכלב ולהיות ברורים ומובנים
בילדותי חלמתי להבין את שפת בעלי החיים ולדבר איתם. לכל מי שהיה לו אותו חלום (ולאלה שלא היה להם) יש לי בשורות טובות: אנחנו כן יכולים ללמוד את שפת הכלבים, להבין אותה ואפילו לתקשר בה. תיארה וקיטלגה את שפת (Turid Rugaas) מומחית להתנהגות כלבים בעלת שם עולמי טיוריד רוגוס :(Calming Signals) הכלבים ונתנה לה שם ״איתותי פיוס״
״כלבים בהיותם בעלי חיים חברתיים, כדי לתקשר ביניהם משתמשים בשפה מיוחדת. היא מורכבת מאיתותים רבים שמועברים באמצעות תנועות ותנוחות גוף, הבעות פנים, מנחי אוזניים וזנב, צלילים ומבטים. יכולתו המולדת של כלב להשתמש בכל אותם איתותים עלולה להיעלם או להתפתח, תלוי בניסיון החיים שלו. אם אנחנו נלמד את האיתותים בהם משתמשים כלבים ונשתמש בהם בעצמנו אנחנו נשפר את יכולתנו לתקשר עם כלבים. החלק הארי של איתותי תקשורת בהם משתמשים כלבים הם איתותי פיוס, אשר נועדים לשמירת אווירה חברתית בריאה בלהקה. במצבי לחץ איתותי פיוס מסייעים לכלבים להירגע בעצם ולהרגיע כלבים אחרים״.
Turid Rugaas, ״On Talking Terms With Dogs: Calming Signals ״
אם נלמד את שפת הכלבים נוכל לא רק להבין כלבים אלא גם לענות להם בשפה שלהם. ידיעת ״כלבית״ היא מיומנות מאוד שימושית ומועילה בנוסף לקסם שיש בה. כאשר כלב מפוחד מתרגש או לחוץ הוא עלול ״לא לשמוע״ פקודות או הוראות או מילות הרגעה שלנו, ״לשכוח״ זמנית את שפת בני אדם, אך הוא ״ישמע״ את שפת האם שלו. בן אדם שיודע להשתמש באיתותי פיוס יוכל לעזור לכבלו וגם לכלבים אחדים להירגע ולהתמודד עם פחדים, התרגשות או לחץ. כלב מרגיש בטוח ליד בן אדם שמבין אותו ומדבר בשפתו, כלב סומך עליו נותן בו אמון, משתף איתו פעולה ונותן לו להוביל.
אחת המיומנויות הקריטיות בתהליך חינוך ולמידת כלב היא אומנות של חיזוק חיובי נכון בזמן הנכון. רוב הכישלונות של בעלי כלבים בניסיונם ללמד כלב התנהגות רצויה או להפסיק התנהגות בלתי רצויה נובעות מטעויות החיזוק. הבעלים לא יודע כיצד ומתי לחזק התנהגות רצויה או גרוע מזה – מחזק ללא כוונה התנהגות בעייתית. במילים אחרות הבעלים אינו מצליח להסביר לכלב כיצד היה רוצה שהכלב יתנהג ואיזו התנהגות היה מעוניין להפסיק.
זכרו: חיזוק חיובי הוא כל דבר שכלב רוצה לקבל ועונש הוא כל דבר שכלב רוצה להימנע ממנו. משמע אם לכלבכם נא נעים סוג מסוים של מגע או ליטוף (כלבכם יודיע לכם על כך באמצעות איתותי פיוס) ולמרות זאת אתם נוהגים לחזק את ההתנהגות הרצויה בעזרת דווקא הסוג הזה של מגע, דעו שלמעשה אתם לא מחזקים אלא מענישים את הכלב. כלומר במקום ללמד אותו לחזור על ההתנהגות הרצויה אתם גורמים לו להימנע מההתנהגות הזאת בעתיד. אמביוולנטית גרועה אף יותר מהחיזוק הלא נכון: הבעלים מחזק את כלבו במילים ואינטונציית הקול ובו בזמן מעניש אותו באמצעות מגע/ליטוף לא נעים. כתוצאה אנחנו מקבלים כלב מבולבל ולחוץ, כי הוא קיבל מסר כפול – גם הענשה וגם חיזוק בו זמנית. זאת רק דוגמה אחת מבין דוגמאות רבות של טעויות חיזוק.
חיזוק והענשה חייבים להינתן מיד אחרי ביצוע ההתנהגות. אם הענשתם כלב על ההתנהגות שהוא ביצע בעבר הכלב לא יבין על מה הוא נענש, אך הוא ילמד שהבעלים בלתי צפוי ולא עקבי (על חשיבותן של עקביות וודאות נדבר קצת יותר מאוחר).
כמובן שבתהליך למידה אנחנו נשתדל להימנע עד כמה שאפשר מהענשה. אנחנו נציע לכלב אלטרנטיבה, התנהגות חלופית ״רצויה״ במקום ״בעייתית״. כאשר אנו מציעים לכלב את ההתנהגות הנכונה אנחנו מלמדים אותו לא לטעות מלכתחילה, הכלב בוחר את ההתנהגות הרצויה מרצון כי הוא מקבל פרס על בחירתו הנכונה ולא מנסה את ההתנהגות הבלתי רצויה כי עליה הוא לא מקבל פרס.
4. צעד מס' 4: עקביות וודאות – לומדים להיות עקביים וצפויים
עקביות משמעה שהדרישות שלכם ושל בני ביתכם מהכלב מוסכמות וקבועות. לדוגמה: אם לכלב מותר לשכב על הספה אז תמיד מותר לו ולא רק כאשר אמא לא רואה, אם לכלב מותר לישון במיטה אז תמיד מותר לו ולא רק בתנאי שאשה/בעל לא במיטה. לקפוץ ולשים רגליים על הבעלים או תמיד מותר או תמיד אסור, כי כלב לא מבין שהיום לבשתם שמלת ערב או חליפה יקרה. לכלב יהיה הרבה יותר קל להבין מה רוצים ממנו אם מהיום הראשון שלו בבית החדש תגבשו כללי התנהגות מוסכמים על כולם ותקפידו עליהם.
וודאות – דמיינו לעצמכם מצב שבו אתם מקבלים בונוס על משהו ולמחרת נענשים על אותו דבר. בפעם הבאה שתצטרכו להחליט האם לחזור על אותה פעולה אתם לא תדעו האם תקבלו עליה פרס או עונש. תארו לעצמכם שסיטואציות כאלה חוזרות על עצמן כל יום מספר פעמים.
בהתחלה אתם מבולבלים ולחוצים, עם הזמן הסטרס שאתם חווים הולך וגובר, כי אתם לא יודעים איזו תגובה תבוא בתשובה להתנהגותכם, אי וודאות מתמדת הופכת את חייכם לסיוט. כלבים, כמונו, חוששים מאי וודאות ותגובות בלתי צפויות. וודאות להפך מעניקה לכלב תחושב בטחון, כי הוא יודע לאיזו תגובה מהסביבה לצפות. אם הבעלים עקבי, מגיב בשמחה להתנהגויות מסוימות ובחוסר שביעות רצון להתנהגויות אחרות, כלב תמיד יודע מה עליו לעשות כדי לזכות בצ'ופר וממה עדיף להימנע כדי שהבעלים לא יכעס. אם וכאשר הכלב תמיד יודע לאיזו תגובה לצפות החיים שלו המתמלאים בוודאות ובתחושת ביטחון. בעלים שלמד להיות צפוי מגן על כלבו מפני לחצים מיותרים וזוכה באמונו של הכלב. הכלב רואה בבן אדם צפוי מנהיג נבון ויציב ומרצון מסכים לכללים, בקשות ומגבלות שמוטלים עליו. זאת רק דוגמה אחת של וודאות וכאן אני לא ארחיב על אחרות.
5. צעד מס' 5: הבנת וסיפוק מוטיבציות הכלב
מוטיבציה מניעה כלב לפעול במטרה לספק אחד מהצרכים שלו. מוטיבציות של כלבים ניתן לחלק ל 5- קטגוריות ולדרג אותן בסולם החשיבות בסדר יורד:
- הישרדות (הימנעות מסכנה והגנה עצמית) – החשובה ביותר
- סיפוק רעב וצמא
- תקשורת חברתית
- התרבות ( לא נדבר כאן על התרבות, אני יוצאת מתוך הנחה שהקוראים שלי גילו אחראיות וסירסו/עיקרו את כלביכם על מנת למנוע התרבות בלתי רצויה)
- פעילות מהנה – כאשר כל שאר המוטיבציות מסופקות כלב יכול ורוצה לעשות דברים להנאתו, נקרא לזה ״תחביבים״, כגון משחקים, אילוף, לימוד טריקים וכו'.
לכל פעולה שכלב עושה יש משמעות בשביל הכלב, הכלב מונע ע״י אחת מהמוטיבציות, במילים פשוטות כלב לא עושה שום דבר סתם. כאשר אנחנו נתקלים בבעיות התנהגות עלינו לעצור ולחשוב איזו מוטיבציה מניעה את הכל, מה הכלב מנסה להשיג? להלן מספר דוגמאות:
- אם כלב נובח על אורחים ומנסה לגרש אותם כי הוא מפחד מזרים עלינו להבין שהכלב מונע ע״י פחד (מוטיבציית הישרדות). כדי לתקן את ההתנהגות הזאת אנחנו נסביר לכלב (בשפה שלו! לא במילים) כי אורחים אינם מהווים בשבילו סכנה. כשהכלב יוודא שאורחים באמת לא מסכנים אותו הצורך בהגנה עצמית יתבטל והיחס שלו לאורחים ישתנה.
- כלב שמפחד לטייל בחוץ מתחיל להרגיש מאוים ברגע שעוזב את ביתו ויסרב אפילו לאכול חטיפים בחוץ, שלא נדבר על ציות ולמידה. כלב שחושש לחייו מחוץ לכותלי הבית יימנע מלהשאיר במקום המסוכן סימני נוכחותו כגון שתן וצואה, הוא יעשה פיפי וקקי במקום שבו הוא מרגיש בטוח – בבית.
- כלב שחושש מבעליו לא ירצה לציית וללמוד. פחד (מוטיבציית הישרדות) ישתלט על מוחו של הכלב וכדי לשנות את המצב נצטרך בראש ובראשונה לתקן או לבנות מחדש את הקשר בין הכלב והבעלים ולבססו על הבנה וכבוד הדדיים.
- אם לא לאפשר לכלב תקשורת עם בני מינו המוטיבציה הלא מסופקת (תקשורת חברתית) תרגום לכלב להעדיף כלבים אחרים על פני בעליו. בכל פעם שכלב כזה יראה כלבים אחרים הוא ינסה להבריז מהבעלים ולרוץ אליהם. הוא לא יהיה מרוכז בבעלים ותשומת לבו תופנה לכלבים אחרים.
- אם כלב תוקפני לכלבים אחרים ללא יוצא מן הכלל הוא לא יהיה מסוגל לספק את המוטיבציה החברתית, המוטיבציה עדיין תישאר, אך היא תישאר לא מסופקת. מוטיבציה לא מסופקת מגבירה תוקפנות, לכן לא יעזור אם תנסו למנוע לגמרי מהכלב להתקרב לכלבים אחרים, נהפוך הוא. כלב כזה מוצא את עצמו במעגל הקסם שבו הפרעת התנהגות מונעת ממנו סיפוק מוטיבציה חשובה ואי סיפוק המוטיבציה מחמיר עוד יותר את ההפרעה ההתנהגותית. ממוחה להתנהגות כלבים יכול לעזור לכלב ללמוד לתקשר עם כלבים אחרים בצורה בריאה , לספק את המוטיבציה ולצאת מן המעגל.
אם הכלב מגלה התנהגות בלתי רצויה או בעייתית זה הזמן לעצור ולחשוב איזו מוטיבציה מניעה את הכלב להתנהגות הזאת (או לבחון עוד פעם את הדרישות והציפיות שלנו מהכלב – יכול להיות שהן מוגזמות). כאשר נבין איזו מוטיבציה מסופקת ע״י התנהגות בעייתית נוכל לעזור לכלב לספק את המוטיבציה בדרך שמקובלת עלינו או להחליפה במוטיבציה אחרת. מוטיבציות לא מסופקות לעתים קרובות גורמות להתנהגות תוקפנית. לכן חשוב מאוד לאפשר לכלב לספק את כל המוטיבציות שלו בדרכים מקובלות – אולי כבר שמתם לב שיש פה חפיפה מסוימת עם הסעיף הראשון שבו דיברנו על חמש החירויות.
6. צעד מס' 6: חינוך ולמידה באמצעות שיטות הומניות בלבד
בדיוק כמו בני אדם כדי ללמוד להתנהג בצורה מקובלת ולבצע משימות כלבים זקוקים למורה שילמד אותם. כלב איננו חייב לדעת ולעשות משהו אם בעליו לא טרח ללמד אותו. הכלל הזה מתפשט על כל המיומנויות בכל תחומי החיים של הכלב. לדוגמה:
- עשיית צרכים בחוץ
- לאפשר לבצע מניפולציות לא נעימות (גזירת ציפורניים, סירוק, מתן תרופות וכו')
- הקפדה על כללי הבית ויחס הולם לבני הבית
- קבלת אורחים
- כללי נימוס (לא להידחף, לא לטפס על הראש, לא לנשוך במשחק, לא לתפוס בבגדים, לא לעלות על השולחן, לא לגנוב וכו')
- וכמובן ציות – פקודות וטריקים
את כל המיומנויות ניתן והכרחי ללמד את הכלב באמצעות שיטות הומניות בלבד המבוססות על חיזוק חיובי, דהיינו מחזקות התנהגות הרצויה ובשום פנים ואופן לא מחזקות התנהגות בלתי רצויה (במיוחד לא לקנות את הכלב עם חטיפים בזמן שהוא מגלה תוקפנות).
הבעלים של הכלב הוא זה שעליו מוטלת האחראיות להסביר לכלב כללי התנהגות בעולם האנושי, ללמד את הכלב להבין ולפרש את הסביבה והמתרחש בה ולהגיב בצורה מקובלת. מעטים הם הנולדים עם כישרון ״לוחש לכלבים״, רובנו חייבים ללמוד להבין ולתקשר נכון עם כלבים כפי שאנו רוכשים מיומנויות אחרות בחיינו (למשל נהיגה). לפנות לייעוץ זואופסיכולוגי בזמן יהיה יעיל וחסכוני יותר מאשר לתקן בעיה מושרשת שהופיע והשתרשה כתוצאה מהיעדר למידה או מטעויות בתהליך למידה.
אמצעי שליטה ושיטות למידה כוחניים ולא הומניים גורמים לכלב נזקים נפשיים חמורים, פוגעים באמון של הכלב בבני אדם בכלל ובבעלים בפרט, מגבירים תוקפנות או מכניסים את הכלב לדיכאון. אני קוראת לכם לאהוב את כלבכם, להשתמש רק בטכניקות ואמצעים הומניים, הרי אימצתם כלב כדי שיהיה לכם לחבר ובשביל חברים אנחנו רוצים את הטוב ביותר.
לאורך כל תהליך חינוך ולמידת הכלב אנא זכרו כי מדובר ביצור חיי, לא מכונה ולא רובוט. כלב יכול להתעייף, לא להרגיש טוב, יכול לפרש לא נכון את בקשתם או לא להבין אותה בכלל (כי הסברתם לא טוב). לכל כלב אופי, מזג וקצב למידה אישיים וחייבים לקחת אותם בחשבון כאשר בונים תכנית לימוד. זכרו גם כי הסיבה לאי ציות ולהתנהגות בעייתית יכולה להיות במחלה, במצבי לחץ או עייפות. כלב איננו עבד, הוא שותף וחבר, יש לו רצונות והעדפות משלו. הרצון של הכלב לענות לבקשותיכם ולציית לכם יגדל אם תתחשבו בצרכים וברצונות של הכלב. זכרו: פחד, כאב והשפלות הם אמצעי שליטה של רודן. המנהיג האמיתי נבחר בזכות הסגולות שלו, הוא נבחר מרצון כי הנהגתו מובילה אל חיים בטוחים יותר מעניינים יותר, מהנים ושמחים יותר.
אני מזמינה אתכם להכיר את עולמם המופלא של כלבים כדי שתוכלו להבין ולחנך את כלבכם, לחיות איתו בהבנה הדדית באהבה ואושר שנים ארוכות ולהיות גאים בו ובעצמכם. אשמח לענות על שאלותיכם ולעזור לכם לגלות את הקסם של הבנה הדדית עם הכלב שלכם.
מאשה קוטליק,
זואופסיכולוגית – מומחית להתנהגות וחינוך כלבים
טל' 054-7772392
2018 © Masha Kotlik, Smiling Dog